+36 30 451 3355

A coaching egy olyan különleges támogató beszélgetés, mely hozzásegít ahhoz, hogy a lehető legjobb önmagaddá válj. Legyen szó munkahelyi krízisről, párkapcsolati válságról, életmódváltásról, célkeresésről, vagy bármilyen más élethelyzetről, mindenkinek az életében vannak olyan időszakok, amikor nem találja az utat. Ilyenkor nagy segítség lehet egy kívülálló, objektív szakember, aki támogató kezet nyújt a megoldáskeresésben.

 

 

 

 

Ha az idézetekre kattintasz, meglátod, hogyan működik a coaching, és hogy milyen módszerekkel dolgozom.

A múltat nem lehet megváltoztatni, csak azt, ami még előttünk áll. - Alyson Noel

A coaching ülések során nem a múltbeli események feldolgozására és elemzésére fókuszálunk, hanem a jelenből kiindulva a vágyott jövőképhez készítünk akciótervet, és tűzünk ki célokat. Ezért a fő kérdés a találkozásaink során nem a miért?, hanem a hogyan? lesz. Arra keresünk választ, hogyan változtathatsz a jelenlegi állapotodon, és hogyan oldhatod meg a problémád a leghatékonyabban a meglévő erőforrásaid segítségével.

Semmi sem változtatja meg jobban az életünket, mint az önmagunknak feltett kérdések. - Greg Leroy

A coaching ülések során kérdésekkel segítem a megoldáskeresést. Egy jó kérdés egy jó pillanatban nagy felismerésekhez vezethet, új megvilágításba helyezheti a témát, motivációt és lendületet adhat. Rá fogok kérdezni olyan dolgokra, amelyekről talán korábban még soha nem gondolkodtál el, és rávilágítok olyan apró részletekre, amelyeknek addig nem tulajdonítottál jelentőséget. Ezek a kérdések adják a fő vázát a coaching üléseknek, és ettől válnak a találkozásaink ráébredésekkel és önreflexióval teli felfedezőúttá.

Nem a probléma a probléma. A probléma a hozzáállásod a problémához. – Jack Sparrow

A coaching üléseken igyekszünk az energiáinkat nem a problémára koncentrálni. A coaching egyik alaptétele, hogy a folyamatosan a problémán való gondolkodás újabb problémákat szülhet, viszont a megoldásokra való fókuszálás újabb és újabb megoldási lehetőségeket eredményezhet.

A tanács veszélyes ajándék… - J. R. R. Tolkien

Én coach vagyok, nem tanácsadó. Coachként abból indulok ki, hogy te tudod legjobban a saját témádra a megoldást, csak valami miatt támogatásra szorulsz ennek a megtalálásában. Hogyan is adhatnék tanácsot, hiszen, ha bármit javasolnék, az az én megoldásom lenne. És ki lehetne jobb tanácsadó saját magadnál, aki már százszor átgondoltad a problémát és ismered az összes körülményt? Én leginkább abban tudlak támogatni, hogy a lehető legjobb tanácsot ad magadnak.

Tükörbe sokáig kell nézni, sokszor és sokáig, amíg végre megismeri az ember igazi arcát. – Márai Sándor

Hiszek abban, hogy ha tükröt tartok eléd, hatékonyan tudom segíteni a megoldáskeresésedet. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy jól ismerjük magunkat, ismerjük a tükörképünket. De nem mindegy, hogy milyen tükörbe nézünk: egy rosszul világított, koszos tükörbe, egy túlvilágított próbafülke tükrébe, egy fürdőszobai, a párától homályos tükörbe, vagy épp egy elvarázsolt kastély varázstükrébe. Mindegyik minket mutat, de mindegyik másképp. Én olyan tükröt tartok eléd, ami segít az utadon, amellyel egyre mélyebbre látsz, és amellyel minden alkalommal közelebb kerülsz önmagadhoz.

Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit csinálunk, de azért is, amit nem. - Moliere

Attól, hogy eljársz a coaching ülésekre, még nem fog megváltozni az életed. Én egyedül ehhez kevés vagyok. Viszont ha eldöntötted, hogy elköteleződsz a közös munkára, akkor aktívan kell részt venned a találkozóinkon. Ahhoz, hogy pozitív változások álljanak be az életedben, az szükséges, hogy őszintén oszd meg velem a gondolataidat, hogy vállald a házi feladatokat, és állj készen arra, hogy legyőzd a felmerülő akadályokat.

Így zajlik a közös munka

connect-20333

Nulladik találkozó

A közös munkát megelőzi az úgynevezett nulladik találkozó, melynek során kötelezettségek nélkül ülünk le beszélgetni. Ezen az ingyenes megbeszélésen el tudod mondani, mi a témád, mi foglalkoztat, mi az, amin változtatni szeretnél. A nulladik találkozón kiderül, hogy létrejön-e közöttünk a hatékony eredmények eléréséhez elengedhetetlenül szükséges kölcsönös szimpátia, hogy tudunk-e hatással lenni egymásra, és hogy képesek vagyunk-e egymás személyiségét elfogadva közösen dolgozni. Ha „megvan köztünk a kémia”, akkor jöhet a következő lépés.

Szerződéskötés

A szerződéskötés keretében a coaching folyamat elején tisztázzuk az együttműködés közös kereteit az alábbi témák mentén: etika, célmeghatározás, titoktartás, díjak és költségek, találkozók helyszíne, időtartama és gyakorisága, felelősségek tisztázása, és az elköteleződésről való bizonyosság. Fontos, hogy átbeszéljünk minden olyan apró részletet, ami a közös munka szempontjából lényeges lehet.

Találkozások

Nincsen kőbe vésve hány alkalom szükséges ahhoz, hogy megtedd az első nagy lépést a célod felé, és meglásd a befektetett munka gyümölcsét. Van olyan téma, aminek a megoldásához öt alkalom elég, de olyan is van, amihez tíz-tizenöt coaching ülésre van szükség. Ugyanez a helyzet a találkozások gyakoriságával is. Ha kell, hetente találkozunk, de ha szükséged van több időre a coaching ülések között, akkor háromhetente látjuk egymást. Minden coaching ülés egyedi és személyre szabott. Különböző coaching módszerekkel és eszközökkel feltárjuk az erősségeidet, és megnézzük, hogyan tudod őket felhasználni a célod felé vezető úton.

Házi feladat

A coaching ülések közötti időben is aktívan kell  dolgoznod a kitűzött célok eléréséért. A találkozásaink végén olyan házi feladatot adok, ami segít és fókuszt mutat a hétköznapokban, és támogat abban, hogy tudj tanulni és fejlődni a következő találkozónkig.